Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το μάτιασμα και το ματόχαντρο


Σύμφωνα με όλα τα λεξικά, η σημασία της λέξης "βασκανία" σχετίζεται με την κακολογία, το φθόνο, την κακεντρέχεια. Βασκανία είναι το μάτιασμα που προκαλείται όταν κάποιος κοιτάξει με ζήλια ή φθόνο ή αν σκεφτεί κάτι κακό για κάποιο άλλο άτομο.


Και, όμως, μπορεί να φανεί παράξενο, η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κακό το μάτι δεν πιάνει μόνο τους ανθρώπους αλλά και κάθε ζωντανό οργανισμό ή άψυχο αντικείμενο, που μπορεί να «μαγέψει» με την ομορφιά του και να αποτελέσει αιτία του φθόνου (αρνητική έκφραση του ματιάσματος) αλλά και του θαυμασμού (θετική έκφραση του ματιάσματος) από τους άλλους.

Δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από το κακό το μάτι, εκτός αν φοράμε ένα φυλακτό (που συνήθως είναι φτιαγμένο από σκόρδο [“φτου σκόρδα στα μάτια σου”, λέμε], λιβάνι, άγια λείψανα, πυρίτιδα), το βαφτιστικό μας σταυρό ή το γνωστό και πιο σύνηθες ματόχαντρο. Γενικότερα υπάρχει η πεποίθηση ότι, όταν φοράμε το γνωστό σε όλους μας «ματάκι», η προσοχή του ανθρώπου εστιάζεται στο όμορφο κόσμημα δηλαδή το ματάκι δεν τον αφήνει να ασχοληθεί με το πρόσωπο του ατόμου που ζηλεύει ή φθονεί, με αποτέλεσμα ο "υποψήφιος ματιασμένος" να ξεφεύγει από το κακό το μάτι.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου